fbpx

NHG-kostengrens halve ton omhoog

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat flink omhoog en stijgt in 2023 van €355.000 naar €405.000. Financier je energiebesparende maatregelen mee, dan is de grens 6% hoger: €429.300. De eenmalige kosten voor het afsluiten blijven gelijk: de premie blijft 0,6 procent van de hypotheeksom.

De forse stijging is nodig omdat mensen door de sterk gestegen huizenprijzen een steeds hogere hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Het NHG-vangnet wordt door verhoogde kostengrens voor een grotere groep beschikbaar.

Premie gelijk

In 2023 betaal je net als in 2022 0,6% premie (ook wel borgtochtprovisie genoemd) voor het afsluiten van NHG. Voor een hypotheek van vier ton draag je dan dus eenmalig € 2.400 af, maar dat levert je wel een rentekorting op. Bovendien kun je deze kosten als eenmalige post volledig aftrekken van de belasting wanneer je aangifte inkomstenbelasting gaat doen.

Voordeel

Hét grote voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet voor onverwachte situaties. Denk hierbij aan gebeurtenissen waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen, zoals een overlijden, baanverlies of echtscheiding. Er wordt dan gezocht naar manieren waarop je toch de hypotheeklasten kunt blijven voldoen. En komt het toch tot een verkoop met verlies, dan kan NHG de schuld die overblijft kwijtschelden.
Geldverstrekkers zijn door die zekerheid dat de hypotheek zal worden terugbetaald, bereid om een lagere hypotheekrente te vragen voor een hypotheek met NHG. Dit voordeel kan flink oplopen: in de regel heb je de eenmalige premie al snel terugverdiend.

Andere grens

De nieuwe NHG-grens moet niet worden verward met de grens voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tussen de 18 en 35 jaar. Die lag in 2022 op €400.000 en stijgt in 2023 naar €440.000.

Persoonlijk advies

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of een persoonlijk advies? Laat je gegevens hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.